Bakning
Till två limpor behövs:
6dl vetemjöl, jag använder 2 dl (Brödet blir mörkare)
2dl rågsikt, jag använder 4 dl (Brödet blir mörkare)
6dl havregryn
6tsk bikarbonat
2dl ljus sirap jag använder mörk sirap (Brödet blir mörkare)
1L filmjölk 3%
Blanda alla ingredienser. Smöra och bröa 2 formar som
rymmer ca 1 ½ liter vardera.
In i ugn långt ner på 175 grader i 1 ½ timma.
Titta till bröden efter ca en timme.
Om de börjar bli mörka lägg på folie
(jag brukar inte göra det, bröden blir lite mörkare utan)
Lycka till !!
__________________________________________________________________________________
Som utlovat kommer här receptet på kalljästa frallor
10 frallor, gjorde 8 större :)
12 gr färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 msk neutral olja
1 msk honung
1,5 tsk salt
ca 9-10 dl mjöl
Rör ut jästen med lite vatten i en skål
och lägg i alla ingredienser, rör snabbt ihop till en deg,
mjöla in en yta på bänken och knåda snabbt ihop degen, den ska vara något lös.
Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
På morgonen sätter du ugnen på 225 grader och lägger en djup plåt i botten av ugnen.
Stjälp upp degen, knåda inte, utan ta och snitta degen i 10 bullar och lägg upp på
en plåt med bakpapper. Snygga bara till frallorna,
precis innan du skjuter in frallorna, ta ca 1,5 dl vatten och släng in i ugnen,
skjut in frallorna och grädda ca 15-20 min,
servera de med favoritpålägget till frukosten
Kommentarer
Skicka en kommentar