Ja i förrgår fick vi hem en köksmaskin, begagnad, men fungerar bra.
Bakar ju en del bröd och även fikabröd så den kommer nog bli väl använd, var ju tvungen att testa funktionaliteten :)
Började med att göra Skattskärslimpor
Jättegoda limpor som inte behöver jäsa Du spar
en massa tid allt klart på 1 timme.
Går kanon att frysa limporna
Ingredienser
- 100 g jäst = 2 paket
- 1 liter vatten eller
hälften mjölk hälften vatten (jag använde bara mjölk)
- 2 dl havregryn som
svällt i vatten/mjölk
- ½ dl olja eller 50 g smör
- ½ dl sirap
- 1 msk salt
- 2 ½ msk brödkryddor (Valfritt, jag gjorde utan)
- 1 riven morot
- 1 dl rågkross (går att använda vad man vill, jag tog mixade frön o krossade)
- 5 dl rågsikt
- 15-17 dl vetemjöl
|
Instruktioner
- Smula jästen.
- Ringla över sirapen
- Värm degspadet 37°.
Lös upp jästen och sirap.
- Blanda i havregryn,
olja, salt, (brödkryddor), morot. Häll i (rågkross) och rågsikt,
blanda väl. Tillsätt
vetemjölet ca 15-17 dl, ej för fast konsistent. ska vara kladdig.
- Arbeta degen väl och
ta upp den på mjölat bakbord dela degen i 4 lika delar som formas till
limpor och lägges på smord långpanna.
- Degen/limporna skall
inte jäsa.
- Sätt in limporna
direkt i kall ugn. Sätt på 200° första falsen. Grädda brödet 40-45 min.
- Låt limporna kallna
på galler under bakduk.
- Tips: Blanda vatten
och olja pensla på varmt bröd.
- Brödet kan penslas
med vatten innan man sätter in dom i ugnen och strö över
vallmofrö/sesamfrö.
- Dela degen i 5 delar
lägg i brödformar som smörjes och strös med vallmofrö eller sesamfrö.
- OBS! Håller du dig
till jästmängden och vätskan så kan man blanda brödet hur man vill.
- Brödet smakar lika
gott med bara vetemjöl och givet kryddor, om man inte har något annat
hemma. tänk bara på att degen ska vara lite klibbig när du bakar ut
limporna ger bäst resultat då..
|
Gjorde samtidigt Socker kaka
Gott blev det
Intressant med skillnader mellan två länder.....det blir spännande!
SvaraRaderaja det har ju varit rätt intressant med skillnaderna trodde inte att det var så stor skillnad
RaderaSer spännande ut. Bakning är inte min grej (än)
SvaraRaderainte svårt :)
Radera