Köksmaskinen

Ja i förrgår fick vi hem en köksmaskin, begagnad,  men fungerar bra.
Bakar ju en del bröd och även fikabröd så den kommer nog bli väl använd, var ju tvungen att testa funktionaliteten :)



Började med att göra Skattskärslimpor 

Jättegoda limpor som inte behöver jäsa Du spar en massa tid allt klart på 1 timme.

Går kanon att frysa limporna 

Ingredienser

  • 100 g jäst = 2 paket
  • 1 liter vatten eller hälften mjölk hälften vatten (jag använde bara mjölk)
  • 2 dl havregryn som svällt i vatten/mjölk
  • ½ dl olja eller 50 g smör
  • ½ dl sirap
  • 1 msk salt
  • 2 ½ msk brödkryddor (Valfritt, jag gjorde utan)
  • 1 riven morot
  • 1 dl rågkross (går att använda vad man vill, jag tog mixade frön o krossade)
  • 5 dl rågsikt
  • 15-17 dl vetemjöl




 

Instruktioner

  1. Smula jästen.
  2. Ringla över sirapen
  3. Värm degspadet 37°. Lös upp jästen och sirap.
  4. Blanda i havregryn, olja, salt, (brödkryddor), morot. Häll i (rågkross) och rågsikt, blanda väl. Tillsätt vetemjölet ca 15-17 dl, ej för fast konsistent. ska vara kladdig.
  5. Arbeta degen väl och ta upp den på mjölat bakbord dela degen i 4 lika delar som formas till limpor och lägges på smord långpanna.
  6. Degen/limporna skall inte jäsa.
  7. Sätt in limporna direkt i kall ugn. Sätt på 200° första falsen. Grädda brödet 40-45 min.
  8. Låt limporna kallna på galler under bakduk.
  9. Tips: Blanda vatten och olja pensla på varmt bröd.
  10. Brödet kan penslas med vatten innan man sätter in dom i ugnen och strö över vallmofrö/sesamfrö.
  11. Dela degen i 5 delar lägg i brödformar som smörjes och strös med vallmofrö eller sesamfrö.
  12. OBS! Håller du dig till jästmängden och vätskan så kan man blanda brödet hur man vill.
  13. Brödet smakar lika gott med bara vetemjöl och givet kryddor, om man inte har något annat hemma. tänk bara på att degen ska vara lite klibbig när du bakar ut limporna ger bäst resultat då..

 


Gjorde samtidigt Socker kaka

Gott blev det


Kommentarer

  1. Intressant med skillnader mellan två länder.....det blir spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det har ju varit rätt intressant med skillnaderna trodde inte att det var så stor skillnad

      Radera
  2. Ser spännande ut. Bakning är inte min grej (än)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ny vecka igen 😃

Nystart